Hoe nieuws zich via twitter verspreid

Hoe nieuws zich via twitter verspreid

Delen op twitter Delen op facebook

Professor Sudha Ram van de Universiteit van Arizona deed recent onderzoek naar de wijze waarop het nieuws zich verspreid op Twitter via de accounts van enkele van de grootste Amerikaanse news agencies. Het onderzoek, dat nog een vervolg krijgt, probeert te achterhalen of er voorspellingen over de verspreiding kunnen worden gedaan o.b.v. kenmerken van het netwerk, zoals het aantal volgers, engagement, tijd van verzending, etc.


Het onderzoek van professor Ram werd gedaan door UA’s INSITE: Center for Business Intelligence and Analytics, een universitair onderzoekscentrum dat via datamining social media-data onderzoekt om bedrijven en organisaties te helpen hun activititeiten (in social media) te verbeteren. Voor dit onderzoek werd zes maanden lang gekeken wat er gebeurde nadat een nieuwsartikel door een van de news agencies was getwitterd. Hoeveel tweets en retweets werden er gedaan en van welke accounts?


Op basis hiervan werd inzicht verkregen in de omvang en de mate waarin het nieuws zich verspreidt en de levensduur van een tweet. In plaats van simpel te kijken naar het aantal retweets, werden netwerkanalyses gedaan en kon worden nagegaan hoe het nieuws zich gedurende de tijd verspreidt. Vervolgens werden de data van elk van de organisaties in een visual weergegeven die je hieronder ziet. Individuele Twitter-gebruikers zijn stippen en de stromen zijn retweets.



Doel van elke news agency is het nieuws maximaal te verspreiden en lezers te activeren. Deze analyses laten in zeker mate zien hoe ze hierin op verschillende wijzen op Twitter slagen.



Belangrijkste conclusies


De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:



  1. Er is niet één overal toepasbare strategie voor maximaal effect op Twitter, maar news agencies kunnen veel leren van de wijze waarop hun nieuws zich verspreidt via Twitter.
  2. Van alle onderzochte news agencies had de BBC het maximale bereik in termen van gebruikers en retweets. The New York TImes en Mashable lagen qua bereik op de tweede plaats.
  3. De levensduur van de artikelen van de onderzochte news agencies varieerde 10 tot 72 uur op Twitter. BBC-artikelen hadden een lange levensduur op Twitter van soms 3 of meer dagen, artikelen van Forbes, Wired en Bloomberg hadden de korste levensduur.
  4. Artikelen van The New York Times, NPR en BBC verkrijgen de meeste retweets, Financial Times en Forbes het minst.
  5. Qua levensduur op Twitter scoorden artikelen van de BBC, Mashable en The New York TImes het beste.
  6. BBC, Mashable en Wired publiceerden de populairste artikelen. Zij overstegen de gemiddelde half-life factor van 5,5 uur. Half-life staat voor de tijd die het duurt voor een link om de helft van het aantal kliks dat het ooit zal verkrijgen te behalen.

Dit vergelijkend onderzoek van news agencies is boeiend, zeker voor de Media Relations-afdelingen van bedrijven. In december wordt de uitslag van een vervolgonderzoek bekendgemaakt, over het belang voor nieuwsorganisaties van engagement met hun volgers versus het aantal volgers.



Professor Sudha Ram:

“The idea is really to see if we can make some predictions. What are some attributes of these networks that will help us make predictions? Is it number of followers? Is it engagement of followers? Is it what time you tweet? Is it who else is tweeting at the same time? Which are the more useful attributes that will help us predict, and therefore will help us give organizations suggestions on how to be more effective in spreading their news? Because ultimately their goal is more people reading their articles and talking about them. While the Twitter study is intriguing, it is presented (appropriately) in the language of science — “edge/node ratios,” “ego network details” and so on. This means it may take time for the study’s implications to be translated into everyday guidance for publishers and editors.”

Bron: Marketingfacts

Brand Management

Dit is Brand Management


Een weblog over actuele, nuttige, leerzame en leuke wetenswaardigheden over merken- en marketingzaken! Samen met onze enthousiaste bloggers brengen wij "harde" informatie over marketingmodellen en zachte onderwerpen als ‘weetjes’, opinies, columns en merkfeiten.


Premium Wordpress Themes Free Wordpress Themes